Takke herrie

Een paar maanden geleden ben ik weer eens voor gek verklaard. De aanleiding: voor ik op mijn fiets stapte, deed ik eerst geluiddempende oordopjes in om vervolgens mijn koptelefoon met harde muziek op te zetten. Jacco, mijn zoon, was ook zijn fiets aan het pakken om naar school te gaan. De verbazing op zijn gezicht sprak boekdelen. Hij zag de logica niet, maar het werkte wel.

Hoe onderdruk ik windruis?

Wat was er aan de hand? Ik ergerde me al lang aan de rijwind die tijdens het fietsen een flink geruis veroorzaakt in mijn oren. Boven de 25 km per uur wordt het al storend en boven de 30 km per uur is het echt onaangenaam. De eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat ik een elektrische fiets heb, in plaats van een uitmuntende conditie. Om die windruis te onderdrukken leek het me een goed idee om een koptelefoon op te zetten. Dat bleek averechts te werken. De beugel van mijn koptelefoon veroorzaakte een soort turbulentie die op de een of andere manier een nog grotere ruis veroorzaakte dan zonder dat ding op mijn kop. Het geruis werd substantieel minder als ik mijn hoofd zo draaide dat de luchtstroom precies van opzij kwam. Afhankelijk van fiets- en windrichting zat ik in de meest vreemde houdingen. Het laat zich raden dat vrijwel elke minimale-ruis-houding ook een minimaal-zicht-op-de-weg-houding bleek te zijn.

Ik ben toch geen Zeeuws meisje!

Ik ging op zoek naar oplossingen. Met mijn handen probeerde ik de luchtstroom zo te beïnvloeden dat de windruis minimaal werd. Al snel ontdekte ik dat de openingen tussen de beugel en mijn hoofd de grootste boosdoener waren. Er waren twee opties: ik zette mijn handen dwars tegen mijn slapen, waardoor ze als een spoiler de wind rondom mijn kop(telefoon) leidden of ik hield mijn handen plat tegen mijn hoofd en een stukje onder de beugel om zo de openingen af te dekken. Vele fietsritten na deze ontdekking gingen op aan hoe beide oplossingen er praktisch uit zouden kunnen zien. 

Zou het ook bij hogere snelheden werken?

Voor de eerste oplossing zag ik me zelf al met een aangepaste koptelefoon door het landschap fietsen als een soort Zeeuws meisje. Die oplossing viel af. De oplossing met speciale schuimrubber vulstukken heb ik eerlijk gezegd ook nooit aangedurfd om in de praktijk te brengen.

Dit hele verhaal speelde zich af in de tijd dat ik kaartjes kocht voor het Muse concert in de Ziggo Dome. Er verscheen een vinkje op de pagina waarmee ik tegelijkertijd concertoordopjes kon bestellen. En zo gebeurde het dat ik enige tijd later twee paar oordopjes in de bus kreeg. Rare gedachte eigenlijk: je gaat naar een concert om de muziek te horen maar omdat die zo gruwelijk hard staat koop je een paar oordopjes om het geluidsniveau weer onder de pijngrens te krijgen. Kan die muziek niet gewoon wat zachter? Dat vroeg mijn zoon zich ook af toen ik hem later vertelde waarom oordopjes in combinatie met een koptelefoon de ideale oplossing waren voor het ruis probleem.

Signaal-ruis

Stel je voor dat je met 17000 mensen in een zaal staat. Sommigen lopen heen en weer om drank te halen of in omgezette vorm weer weg te brengen en iedereen staat door elkaar te schreeuwen. Hoe denk je dat dat klinkt? Het leek hem een takke-herrie. Kun je nagaan hoe hard de muziek moet staan om die takke-herrie niet meer te horen? Ik vertelde hem dat dat in de techniek signaal-ruisverhoudingheet. De muziek is het signaal en de takke-herrie is de ruis. Bij een goede signaal-ruisverhouding valt de ruis nagenoeg weg ten opzichte van het signaal. Het gevolg: de muziek moet het geluidsniveau van een opstijgende straaljager hebben. Daarvan gaan je oren kapot. Oordopjes brengen het niveau tot onder de pijngrens en als het even kan onder de gehoorschadegrens. En de ruis? Die hoor je dan helemaal niet meer.

Het mooie is dat dat op de fiets ook prima werkt. Ik zet mijn koptelefoon lekker hard zodat het windgeruis overstemd wordt en de oordopjes brengen het geheel terug tot een prettig luisterniveau. Hooguit krijg ik bij spoorwegovergangen en klaar-overs wat zorgwekkende blikken van mede-wachtenden. Zij horen een hoop herrie uit mijn koptelefoon, maar zien mijn oordopjes niet.

(dit artikel is 77 keer gelezen, waarvan 1 keer vandaag)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.